click tracking
OPUS45 steinway learn more

OPUS45

Pasted Graphic 10
stein-letters-kleiner
De familie S T E I N W E G met hun pianos

Het bedrijf werd in 1839 in Seesen, Duitsland opgericht door Heinrich Engelhard Steinweg, die in 1851 met zijn zoons naar Amerika emigreerde en zijn achternaam wijzigde in S T E I N W A Y . In de jaren 1860 werden zij de meest vooraanstaande pianobouwers. En bovendien meteen een van de grootste! S T E I N W A Y heeft sinds 1996 een notering op NYSE, de Amerikaanse effectenbeurs. Daar staat S T E I N W A Y genoteerd met de code LVB, verwijzend naar Ludwig van Beethoven.

Een van de zoons bleef achter in Duitsland. Hij ging in Braunschweig samen met Grotrian en twee andere medewerkers piano's bouwen. Nadat Steinweg ook naar Amerika was vertrokken, en de andere firmanten zich uit hadden laten kopen, zette Grotrian het bedrijf voort onder de naam Grotrian-Steinweg. In Amerika worden deze verkocht onder de naam Grotrian, om verwarring met S T E I N W A Y te voorkomen. In 1880 opende S T E I N W A Y een fabriek in Hamburg. De New York fabriek van S T E I N W A Y bouwt piano's voor Noord en Zuid Amerika, Hamburg voor de rest van de wereld.

S T E I N W A Y S worden gekenmerkt door hun krachtige toon, die ook een soort gladheid bevatten, waardoor ze zich onderscheiden van andere vleugels.
Steinway patenteerde diverse technische vernieuwingen, zoals ontwikkelingen aan het gietijzeren frame, het sostenutopedaal (middelste pedaal op een vleugel) en het duplex scale system.
S T E I N W A Y -vleugels worden vaak ingezet voor beroemde pianisten omdat men er dan vrijwel zeker van is dat de pianist niet zal weigeren om op het instrument te spelen. Er wordt namelijk vaak met veel kritiek naar piano's en vleugels gekeken, en weigeringen zijn geen uitzondering. Zo worden op de Koningin Elisabethwedstrijd te Brussel alleen maar S T E I N WA Y S gebruikt.
S T E I NW A Y -instrumenten zijn over het algemeen zeer kostbaar en behoren de top van de pianomarkt, omdat er veel handwerk en ambachtelijkheid in elk instrument wordt gestoken bij de bouw.
In alle S T E I N W A Y-instrumenten staat zowel een fabrieksnummer als een serienummer, waardoor men kan nagaan hoe oud het instrument is.

S T E I N W A Y Artist
Sinds 1872 houdt het bedrijf S T E I N W A Y een register ('roster') bij van pianisten die de titel 'S T E I N W A Y Artist' mogen voeren. Het betreft pianisten die ervoor hebben gekozen uitsluitend op piano's van het merk S T E I N W A Y te spelen en tevens eigenaar te zijn van minstens één exemplaar. Daarnaast is er een register van 'Young S T E I N W A Y Artists' voor de getalenteerden onder hen die tussen 16 en 35 jaar oud zijn. S T E I N W A Y verwacht dat deze pianisten altijd op een S T E I N W A Y spelen indien er een geschikt exemplaar beschikbaar is. De pianisten worden er niet voor betaald, maar de gunsten zijn er wel van afhankelijk. Dit verschijnsel heeft voor controverse gezorgd en heeft zijn voor- en tegenstanders. Incidentele coulantie werd wel eens afgedwongen. Het register bevat nu ruim 1600 pianisten. Onder hen bevinden zich ook enkele Nederlanders.

Nederlandse 'S T E I N W A Y Artists'[bewerken]

Belgische 'S T E I N W A Y Artists'[bewerken]
Liebrecht Vanbeckevoort
kennen we er nog meer?

met dank aan Wikipedia
De andere merken van S T E I N W A Y
Ja, S T E I N W A Y "heeft" ook andere merken. Dit omdat het topsegment natuurlijk een weliswaar solide, maar ook smalle basis is. Kawai bouwt voor S T E I N W A Y de Boston lijn van vleugels/piano's. Kawai begon in 1927, en bouwt ook heel goede vleugels. Met name de Shigeru Kawai serie is van grote klasse. De Boston is een gewone Kawai met S T E I N W A Y naam erop. Niks meer, en niks minder.
Daarnaast heeft S T E I N W A Y ook nog het merk Essex. Chinese piano's en vleugels van instapkwaliteit. Niks minder, maar zeker niks meer.Trump en S T E I N W A Y
De Amerikaanse hedgefondsmanager John Paulson heeft in 2013 de firma S T E I N W A Y gekocht voor een slordige half miljard dollar. De miljardair met zijn fonds Paulson & Co heeft dat geld (en nog wat meer) verdiend door in de 2006 crisisjaren te gokken op een verslechterende woningmarkt. Goed gegokt en flink gewonnen: heel heel veel geld verdiend. Minder mooi is dat heel heel veel huishoudens die vaak al arm waren hierdoor nog armer werden. Hun verlies was Paulson zijn winst. Dat was niet zo mooi vonden velen.
De president van
S T E I N W A Y heeft Donald Trump tijdens de presidentsverkiezingen geadviseerd! Lees hier meer. Enkele S T E I N W A Y artiesten willen om die reden niet meer op een Steinway optreden…

Zijn er verschillen tussen de New York gebouwde en de Hamburg gebouwde S T E I N W A Y S?
Ja, en Hamburg is beter maar helaas ook duurder!

PRIJS PER CENTIMETER S T E I N W A Y =
Onzin, maar wel opvallend genoeg is dit bijna een constante, gemiddeld betaald u nu zo’n
€480 per centimeter splinternieuwe S T E I N W A Y vleugel...
Waarbij de modellen D en C per centimeter iets
duurder zijn (resp. €554 en €515),
Model M per centimeter opvallend genoeg de
goedkoopste (€433)

PRIJS PER KILO
S T E I N W A Y =
Ook onzin, maar hier nog sterker verband/constante: gemiddeld betaald u zo’n
€288 per kilo splinternieuwe S T E I N W A Y vleugel...
Hier is model D de uitschieter: iets
duurder per kilo (€317) dan de rest.
Ook per kilo is Model M wederom de
goedkoopste (€267) !Zomaar wat filmpjes met Steinway in de hoofdrol:
Arthur Rubinstein in Steinway fabriek Hamburg
1920 bouwen van Steinway vleugel in New York
John H. Steinway of Steinway & Sons, Part 1
Steinway: Hamburger Fabrikrundgang
Alleen maar Steinway in onze toonzaal:P1090054
STEIN LETTERS 2Mail voor meer info, klik hieronder op OPUS45 B.V. Steinway Service :